Eiffelova tajná láska

12.10.2014

EIFFELOVA VĚŽ

NAKOUKNĚTE POD SUKNĚ NEJZNÁMĚJŠÍ MODELCE SVĚTA!

Je krásná, štíhlá a opravdu slavná. Narodila se 6. května v Paříži před 125 lety. Kupodivu svůj šarm věkem neztratila, spíše naopak. Jak je to možné? Ona to vlastně není modelka z masa a kostí, spíše z oceli. „Eiffelka“, nejznámější věž světa vznikala v době, kdy Paříž ještě ohrožovala epidemie moru a cholery. Jako důkaz pokroku ve Francii 100let od revoluce vznikla tato výtvarně a technicky dokonalá stavba. Do vínku jí bylo dáno i numerologické životní číslo „1“. Jak prozaické! Ona se také jako správný „vůdce“ brzy prosadila přes původní odpor a stala se miláčkem svého národa, symbolem Francie a Paříže.

Zdá se teď skoro nemožné, že původní plán Gustava Eiffela byl postavit ji v Barceloně a je zajímavé sledovat jak jsou příběhy průkopníků stále stejné. Šok z novátorské stavby vyvolal protesty, vypisování petic vedené předními umělci. Konzervativizmus Alexandra Dumase lze pochopit snadněji, ale průkopníky v oblasti literatury jako byl Emil Zola nebo dokonce Guy de Maupassant jen s velkými obtížemi.

Posledně jmenovaný dokonce vyslovil mnohokrát citovanou větu, že chodí každý den obědvat právě na tuto odpornou vež, neb je to jediné místo ve městě, odkud není vidět.

Věž měří úctyhodných 301 m, takže si pro zdařilou fotku musíte poodstoupit, jinak se Vám nevejde do formátu – jako se to podařilo mě.

Přiznám se, že teprve nyní, po několikáté návštěvě Paříže, jsem se zaměřil na barvu věže. Chameleonový efekt, kterého bylo dosaženo je dech beroucí. Z dálky a pod mrakem je černá. Vykoukne-li slunce, přísahali byste, že je zlatá. Zkoumal jsem ji detailně zblízka, ta barva je zelenobéžová! V sametovém matu působí dokonale elegantně. Moje žena, asi jako každá, nejvíc pochopitelně ocenila třpytivý efekt. Tím spolehlivě zastavila naše kroky během nočních procházek a to každou hodinu na celých 5minut.

Ať je „příběh jedné věže“ pohádkou o ošklivém kačátku nebo ne. Ať už se názory jakkoli liší, svět měl velké štěstí, že se Gustav Eiffel začal věnovat kovovým konstrukcím a ne organické chemii, kterou vystudoval. Snad mu bylo odměnou, že mohl tvořit s hlavou v oblacích ve své pracovně nad Paříží a to mu opravdu z celého srdce závidím!

Panoramatické fotky z Eiffelovy věže. Nenechte si ujít především noční pohled!!!

Go top

Děkuji za spolupráci na tomto článku svojí ženě Magdě.

Je krásná, štíhlá a opravdu slavná. Narodila se 6. května v Paříži před 125 lety. Kupodivu svůj šarm věkem neztratila, spíše naopak. Jak je to možné? Ona to vlastně není modelka z masa a kostí, spíše z oceli. „Eiffelka“, nejznámější věž světa vznikala v době, kdy Paříž ještě ohrožovala epidemie moru a cholery.

1 comment

  1. Comment by Klára

    Klára Reply 10.11.2014 at 14:16

    Ten moment, co vidím ty krásné fotky Paříže, mám chuť se tam rozjet!!!

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go top