Temné stránky noci

9.3.2015

Přízraky ožívají v temných koutech naší fantazie

Jako živočichové máme přirozenou tendenci držet se v bezpečí skupiny. Pěkně v řadě a nevystupovat! Cokoli se vymyká „normálu“ je podezřelé a ostatní znepokojuje. Venku číhá nebezpečí, pozor! Vyhnáno ad absurdum, s příměsí nevzdělanosti nebo nevědomosti, jinakost některých jedinců zajistila ty báječné strašidelné příběhy o upírech a vlkodlacích. V roce 1732 bylo poprvé zapsáno v německém textu slovo upír. Už od baroka toto téma lidstvo naprosto fascinuje. Stále vznikají seriály a filmy, píšou se knihy s tématikou živých mrtvých. V době extrémních znalostí vědy a techniky nás stále zajímá bájný svět strašidelných bytostí.

atelieron

Za soumraku byli lidé od nepaměti ve střehu, noc znamenala nástup temných sil. Kapitolou nejobzvláštnější bylo období úplňku. Gravitace Měsíce, její vliv na přírodní děje na Zemi, to zvláštní světlo, které komplikuje klidný spánek…Nespavost dohromady s nedokonalostí lidského zraku a zvuky noci rozehrály v lidské fantazii vlastní představení. Všichni známe tu hodinu „mezi psem a vlkem“ kolem 3. ráno, kdy je ticho. Jen tu a tam se ozve podivný zvuk. Nedokážeme rozpoznat, co jej udělalo. Bylo to nějaké zvíře? Stroj? Na venkově je utichnutí noci ještě patrnější než ve městě. Také tma je na vsi plnější, takřka neproniknutelná. Koukáte- li do tmy, obrazy se po chvíli samy začnou vynořovat před vašima očima.

  • atelieron
  • radim janik
  • atelierON
  • atelieron

Nedávno jsem viděl dokument o „upíří princezně“. K mému překvapení se jednalo o příběh z Českého Krumlova. Život kněžny Eleonory Amalie von Schwarzenberg byl údajně předlohou pro slavného Drákulu od Brama Stokera. Šokující odhalení upírů v Čechách? A jak vlastně vypadá takový upír? Bílá pleť, extrémní štíhlost, magnetický pohled predátora, vystouplé zuby asi červené od krve, dezorientace v čase, protože žijí po staletí. Víme, že je zabíjí slunce, bojí se kříže a nesnáší česnek. Existuje poměrně vzácné onemocnění zvané porfyrie. Je to většinou geneticky získaná choroba, na kterou je i dnešní medicína krátká. Tito lidé se až panicky ukrývají před sluncem, protože poškozuje jejich kůži. Vpodstatě je „spaluje“, tak jako upíry. Jedním z průvodních znaků porfyrie jsou ustupující dásně odhalující velké červeně zabarvené zuby. V důsledku metabolických chyb je u těchto jedinců drážděn nervový systém, což je spojeno se změnami psychiky. Může dojít až k duševnímu onemocnění s totální dezorientací. Pozoruhodné je, že tito lidé nesmí jíst česnek. Látky v něm obsažené mohou způsobit otravu nebo smrt postiženého. Vzácná shoda znaků! Vzniká ale ještě jedna podstatné otázka: Jak vysvětlit náhlé kousnutí upírem a proměnu dospělého člověka v noční stvůru? Je zajímavé, že do počátku 18. století o upírech nevíme. Co se tedy stalo v době baroka tak výjímečného? Začalo se stavět ve velkém! Města se rozrůstala, zabezpečovala se vodovodní síť, zlepšovala se hygiena i vybavenost. Hojně využívaným kovem, který lze snadno opracovat a nereziví, bylo olovo. Právě otrava olovem může způsobit získanou formu porfyrie a člověk se „přes noc stane upírem“.

A co vlkodlaci? Je možné podobně vysvětlit existenci těchto tvorů? Existuje vzácná vrozená choroba zvaná hypertrichóza. S touto poruchou se tedy člověk už rodí, nelze ji získat během života. Husté ochlupení pokrývá postiženým jedincům celé tělo i obličej, holé zůstávají pouze dlaně a chodidla. Častým problémem bývají i deformity obličeje. Tito lidé mohou mít nadměrně velké uši, plochý nos, velké rty i zuby. Je jasné, že s tímto postižením nebylo jednoduché žít a je pravděpodobné, že našli odvahu vyjít ven pouze v noci. Pokud je člověk takhle postižený a vyřazený ze společnosti, dost bych se divil, kdyby se to nepodepsalo na jeho psychice a může se tedy chovat podivně až agresivně vůči ostatním. Jako vlkodlak. Ještě jedna vrozená choroba mě při pátrání zaujala- albinismus. Albíni nejsou schopni tvořit pigment melanin, který dává barvu naší kůži, očím i vlasům. Mají červené nebo světlé oči, voskově bledou kůži, bílé vlasy. Pamatujete na fanatického zabijáka Silase z Šifry mistra Leonarda? Byl to albín. Tato vzácná porucha vždy budila velkou pozornost, ale naprosté šílenství je narodit se jako albín v Africe. Ostatní lidé věří, že jsou buď duchové, kteří je ochrání, nebo naopak že nosí neštěstí. Obě varianty jim přináší život plný strachu o holý život. Jakoby nestačilo, že tato vrozená odchylka způsobuje, že nemají přirozený ochranný kryt proti ultrafialovému záření. Jejich nemoc jim nedovoluje chránit sítnici, která bývá často poškozena a může končit úplnou slepotou. Melanin v kůži nás všechny chrání před rakovinou kůže, je ne. Jsou to lidé bez přirozené „obrany“ před podmínkami vnějšího světa, křehcí a zranitelní.

atelieron

Všechny fotografie jsem pořídil při jedné procházce v našem okolí Neklanovy ulice a Podskalí. Zkuste se i vy rozhlédnout kolem a uvědomit si tu mrazivou představu tajemna. Pokud pochopíme temnou stránku světa, budeme o to lépe chápat i tu světlou….

Go top

Děkuji mé ženě Magdě, za pomoc při hledání světlých i temných stránek mé duše…

Jako živočichové máme přirozenou tendenci držet se v bezpečí skupiny. Pěkně v řadě a nevystupovat! Cokoli se vymyká „normálu“ je podezřelé a ostatní znepokojuje. Venku číhá nebezpečí, pozor! Vyhnáno ad absurdum, s příměsí nevzdělanosti nebo nevědomosti, jinakost některých jedinců zajistila ty báječné strašidelné příběhy o upírech a vlkodlacích. V roce 1732 bylo poprvé zapsáno v německém textu slovo upír. Už od baroka toto téma lidstvo naprosto fascinuje. Stále vznikají seriály a filmy, píšou se knihy s tématikou živých mrtvých. V době extrémních znalostí vědy a techniky nás stále zajímá bájný svět strašidelných bytostí. 

7 comments

  1. Comment by Jarek

    Jarek Reply 15.3.2015 at 10:57

    Příběhy. fantazie, legendy. Člověk se jimi zabývá od té doby co je na světě. Dá se říci, že dřívě měly daleko větší význam než dnes v naší internetové době kdy většina dravých šelem je vybita a vše je bezpečnéa jasně dané. Přesto i dnes si s námi může příroda pohrávat a vždy nám bude ukazovat, že jsme proti ní nicotní. Proto musíme bojovat s šelmami, upíry, strachy a jinými potvorami, jinak bychom byli kompletně požráni. Přeji hezký den.

    • Comment by radim

      radim Reply 15.3.2015 at 10:58

      Krásně jsi to shrnul Jarku. Děkuju. Všechny ty pradávné příšery a strachy se převtělily do moderních podob. Jsou však neméně děsivé…

  2. Comment by Tom

    Tom Reply 13.3.2015 at 11:51

    Ahoj Radime, tvé vnímání i fotografie Magdy poodhalují část tajemné pravdy, té naší lidské, kterou chápeme. Je tu ještě ale ta druhá stránka, kterou většina lidí nevidí a nevnímá, jen ti kteří se dobře dívají, naslouchají…..právě do tmy. Hezký večer………který teprve začíná.

    • Comment by radim

      radim Reply 15.3.2015 at 11:03

      Díky Tome. Myslím, že nás čeká doba návratu k podstatě člověka. Zpět k primitivním pudům, které jsme už skoro ztratili nebo jsou různě přetočené… hra právě začíná.

  3. Comment by martin24

    martin24 Reply 11.3.2015 at 10:04

    Děsivé a mystické zároveň. Fotky jsou taj úplně uhrančivé…

  4. Comment by Liba

    Liba Reply 10.3.2015 at 16:20

    Zajímavé… A pro divoženky je jaké vysvětlení?

    • Comment by radim

      radim Reply 10.3.2015 at 23:14

      Jednu takovou mám doma a tvrdí, že je zdravá :)

Leave a reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Go top